JÍDELNÍ LÍSTEK

v roce 2015  jsme slavnostně představili náš nový jídelní lístek konceptu

Beer & Food

Z naší historie již dávno víme, že se pivo podávalo k jídlům častěji nežli voda. Ta totiž nezřídka bývala špatná a nezdravá. Oproti tomu se u piva neduhy objevují takřka okamžitě, takže kombinace piva a jídla je tedy naprosto tradiční a přirozená. Víte, že pivo se vařilo již 7000let před naším letopočtem?

Co je tedy Beer & Food?

jde o párování chuťových vlastností druhů piv a připravovaných jídel, či dezertů

jde také o využití procesů při vaření piva při přípravě našich specialit přímo v naší kuchyni

jde o vhodné spojení základních surovin používaných pro přípravu a vaření piva a jídla

V našem experimentálním kuchyňském studiu naši kuchaři postupně objevují úžasné schopnosti a vlastnosti druhů piv, surovin a postupů pro vaření piva se všemi možnými surovinami a přísadami pro výrobu jídla. Pracujeme s technologiemi jako je třeba karamelizace, sou vide, staření, či ležení, rmutování – konfitování, šrotování – vyluhování, ale také třeba raw – nakličování, redukce – blending, zavařování – pasterizace, a mnoho dalších. Při degustacích našich specialit se uplatňuje chuť, čich, zrak, hmat a dále receptory bolesti a termoreceptory.

Utvrdilo se v nás zjištění, že pivo není jen obyčejným nápojem prostého původu, ale ve skutečnosti se pivo, ačkoli je stále spojení jídla a piva považováno za „alchymii“, hodí pro vaření často mnohem lépe než víno.

Při vaření s vínem má šéfkuchař prakticky vždy jednu možnost, a to sáhnout po samotných hroznech nebo jejich šťávě. Oproti tomu pivo, potažmo suroviny použité našimi sládky k jeho vaření, nám poskytují možnost naplno využít jejich chuťových vlastností a být harmonickou přísadou s překvapivým kontrastem. Experimentujeme s ječmenem, který nám dodává sladkost, či chmelem, který poskytuje potřebnou hořkost, kvasnicemi, které pokrmům dodají plnou chlebnatou chuť a spousty dalších přísad, které naši pivovarští sládci využívají při tvorbě nových pivních speciálů. Jako třeba různé druhy koření, ořechů, čokolád, ovoce a dokonce i zeleniny, ale i dřevěné uhlí.

Spojení piva a jídla otevírá galaxii nových chuťových možností, které máte právě u nás možnost začít objevovat. Chceme vás přesvědčit, že pivo je nejen exkluzivním nápojem, ale i skvělou součástí, ba co víc, skvělou ingrediencí pro přípravu lahodných pokrmů, hodných pozornosti nejen gastronomickým gurmánům, ale i široké veřejnosti.

Tedy nejenom, že vám podáváme pivo v té nejlepší kvalitě, my z něj i vaříme, vaříme k němu, hledáme snoubení piva a jídla a naším cílem je připravit pro vás nevšední chuťový zážitek opravdové velikosti. Ochutnejte naše poklady!

 Beer & Food „chuť opravdové velikosti“

Domácí speciality k pivu

Paštika z kachního konfitu

s nakládaným zeleným pepřem a tymiánovým sádlem, brusinky, domácí chléb

86,-

Tatarský biftek z hovězí svíčkové

„ čestr „s koňakem, kořením a křupavými topinkami

velký 275,- 

Sedlčanský hermelín

nakládaný s bylinkami, česnekem a chilli papričkou,červená cibule, domácí chléb

99,-

 

Nakládané olomoucké syrečky

se starobrněnskou 11%, cibulí a chilli papričkou, domácí chléb

81,-

 

Saláty z čerstvé a sezónní zeleniny

 

Caesar salát

s grilovaným kuřecím prsíčkem – listy římského salátu, jemný dressing z ančoviček, dijonské hořčice, žloutků a olivového oleje, sýr Gran Moravia

184,- / 155,- bez masa

Salát „ ANGUS“

s dijonským dresingem, směs čerstvých listových salátů a baby rajčátek s hovězím rostbífem marinovaným v paprikovo–pivní marinádě,

198,-

Svěží křupavý listový salát

s keříkovými rajčátky – čerstvé saláty frizé, římský, rukla a čekanka

89,-

 

Doporučujeme křupavou ciabattu z grilu – česneková, bylinková 30,-

Polévky

Pivovarská zelňačka

z tuřanského kysaného zelí s hříbky, rosickou klobáskou a domácí smetanou

49,-

Čtvrt dne pomalu vařený vývar

z morkových kostí, játrové knedlíčky, domácí nudle, blanžírovaná zelenina

48,-

 

Pivovarská domácí kuchyně

Konfitované kachní stehno

vcelku z farmy v Dolní Libochové, červené vinné zelí se skořicí a brusinkami, domácí špekový knedlík

227,-

Pivovarská vepřová žebírka

pečená v pikantní medové marinádě s chilli papričkou a reducírovaným černým pivem, vařený kukuřičný klas, česnekový dip, hořčice s vinným octem a semínky, domácí rozpékaný chléb

347,-

Velké grilované vepřové koleno

v marinádě z karamelového piva s čerstvými bylinkami, nakládané okurky, beraní paprika, tuřanské kysané zelí, hořčice, křen, domácí rozpékaný chléb

397,-

Pomalu tažený guláš

z hovězí kližky na starobrněnské nefiltrované „dvanáctce“

– doporučujeme houskový knedlík nebo bochánek domácího chlebu

149,-

Uzené žebro

z vepřového boku pečené způsobem sous vide ve švestkovo-pivní marinádě, salát coleslaw s blanšírovanými rozinkami, řapíkatým celerem a blanšírovanými rozinkami, kremžská hořčice, křen, rozpečený česnekový chléb

270,-

 

Jídla domácí kuchyně servírujeme do vyprodání specialit, mimo objednávky předem.
Dovolujeme si upozornit naše hosty, že příprava pečeného kolena trvá 40 – 50minut.
Děkujeme za pochopení

Čerstvé ryby / těstoviny

Grilovaný losos

marinovaný v mořské soli a pšeničném pivu, ragú z černé čočky beluga s restovanou zeleninou a holandskou omáčkou, vařené brambor s petrželí

239,-

Špagety Carbonara

slanina pancetta, žloutek, sýr Gran Moravia

189,-

Speciality z grilu a pánve

Smažený řízek z vepřové kotlety

marinovaný s česnekem, tradiční bramborový salát s majonézou, citron

198,-

Grilované kuřecí prsíčko „supreme“

z farmářského kuřete s bylinkovým máslem, grilovaná cuketa, máslová omáčka, bramborový gratin

210,-

Grilovaná vepřový steak ze hřbetu 

marinovaný mořskou solí a rozmarýnem, jemná pepřová omáčka, pečené cibulové brambory s petrželkou

212,-

Vyzrálé hovězí steaky z jihomoravské farmy Rudíkov

Steak „ENTRECOTE“, grilované fazolky se slaninkou a česnekem, dijonská omáčka   270,-

• Steak „TENDERLOIN“, hříbkové ragú s liškami a grilovanou slaninou pancetta, chlebové smaženky 439,-

 

Ke steakům doporučujeme pečené baby brambory z Vysočiny s grilovanou cibulí a čerstvé čerstvou petrželkou    48,-

Deserty

Pivní tiramisu

z mascarpone s pivním piškotem a belgickým kakaem ve skleněném korblíku

99,-

Sezónní dezert

86,-

Unikátní domácí zmrzliny

karamelová, maková s lesní malinou, vanilková, jahodová se sektem
/ kopeček

26,-

Přílohy

  • Vařené brambory s máslem a petrželkou   43,-
  • Šťouchané pórkové brambory se smetanou   48,-
  • Bramborový salát s majonézou   48,-
  • Smažené bramborové hranolky   48,-
  • Dušená jasmínová rýže   43,-
  • Špekový knedlík   43,-
  • Domácí rozpečený chléb   43,-
  • Domácí chlebový bochánek   30,-

JÍDELNÍ LÍSTEK JE K DISPOZICI TAKÉ VE FORMÁTU PDF