JÍDELNÍ LÍSTEK

v roce 2015  jsme slavnostně představili náš nový jídelní lístek konceptu

Beer & Food

Z naší historie již dávno víme, že se pivo podávalo k jídlům častěji nežli voda. Ta totiž nezřídka bývala špatná a nezdravá. Oproti tomu se u piva neduhy objevují takřka okamžitě, takže kombinace piva a jídla je tedy naprosto tradiční a přirozená. Víte, že pivo se vařilo již 7000let před naším letopočtem?

Co je tedy Beer & Food?

jde o párování chuťových vlastností druhů piv a připravovaných jídel, či dezertů

jde také o využití procesů při vaření piva při přípravě našich specialit přímo v naší kuchyni

jde o vhodné spojení základních surovin používaných pro přípravu a vaření piva a jídla

V našem experimentálním kuchyňském studiu naši kuchaři postupně objevují úžasné schopnosti a vlastnosti druhů piv, surovin a postupů pro vaření piva se všemi možnými surovinami a přísadami pro výrobu jídla. Pracujeme s technologiemi jako je třeba karamelizace, sou vide, staření, či ležení, rmutování – konfitování, šrotování – vyluhování, ale také třeba raw – nakličování, redukce – blending, zavařování – pasterizace, a mnoho dalších. Při degustacích našich specialit se uplatňuje chuť, čich, zrak, hmat a dále receptory bolesti a termoreceptory.

Utvrdilo se v nás zjištění, že pivo není jen obyčejným nápojem prostého původu, ale ve skutečnosti se pivo, ačkoli je stále spojení jídla a piva považováno za „alchymii“, hodí pro vaření často mnohem lépe než víno.

Při vaření s vínem má šéfkuchař prakticky vždy jednu možnost, a to sáhnout po samotných hroznech nebo jejich šťávě. Oproti tomu pivo, potažmo suroviny použité našimi sládky k jeho vaření, nám poskytují možnost naplno využít jejich chuťových vlastností a být harmonickou přísadou s překvapivým kontrastem. Experimentujeme s ječmenem, který nám dodává sladkost, či chmelem, který poskytuje potřebnou hořkost, kvasnicemi, které pokrmům dodají plnou chlebnatou chuť a spousty dalších přísad, které naši pivovarští sládci využívají při tvorbě nových pivních speciálů. Jako třeba různé druhy koření, ořechů, čokolád, ovoce a dokonce i zeleniny, ale i dřevěné uhlí.

Spojení piva a jídla otevírá galaxii nových chuťových možností, které máte právě u nás možnost začít objevovat. Chceme vás přesvědčit, že pivo je nejen exkluzivním nápojem, ale i skvělou součástí, ba co víc, skvělou ingrediencí pro přípravu lahodných pokrmů, hodných pozornosti nejen gastronomickým gurmánům, ale i široké veřejnosti.

Tedy nejenom, že vám podáváme pivo v té nejlepší kvalitě, my z něj i vaříme, vaříme k němu, hledáme snoubení piva a jídla a naším cílem je připravit pro vás nevšední chuťový zážitek opravdové velikosti. Ochutnejte naše poklady!

 Beer & Food „chuť opravdové velikosti“

Předkrmy

Pošírovaná pražská šunka,

křenová espuma s wasabi, želé z čerstvých marinovaných okurek

91,-

Jemně třený tatarský biftek z hovězí svíčkové

podle našeho receptu, křupavé chlebové topinky s česnekem

velký 279,- 

Domácí pivní speciality BF – do vyprodání

Paštika z marinovaných kachních jater

v portském víně a zeleném nakládaném pepři

89,-

 

Husí játra konfitovaná v sádle

s tymiánem a smaženou cibulkou

83,-

 

Vepřové škvarky ala rillettes

z vepřového krku a vnitřního sádla

79,-

 

Nakládaný sedlčanský hermelín

se směsí koření a bylinek, chilli papričkou a česnekem

98,-

 

Nakládaný buřt s cibulí,

octem a feferonkou

72,-

 

Saláty

Variace římského salátu a baby špenátu

s česnekovým creme fraiche, grilovaná kuřecí prsíčka s bylinkovým máslem, cherry rajčata, parmazán

193,-

Salát ze sezónních listových salátů

s grilovaným lososem, cherry rajčaty, kapary a jablečnou vinaigrette, pečené parmazánové chipsy

197,-

Svěží listový salátek

s cherry rajčaty, balsamicová  vinaigrette

79,-

 

Doporučujeme opečenou chlebovou placku s bylinkovým olivovým olejem 50,-

Polévky

Pivovarská zelňačka

ze sudového tuřanského bílého zelí s vyuzeným vepřovým krkem, smrkovými hřiby a smetanou

49,-

Půl dne vařený vývar

z hovězích žeber a morkových kostí s pošírovaným hovězím krkem, nudlemi a zeleninou

48,-

 

Domácí kuchyně

Pomalu tažený guláš 

z hovězího karabáčku  na „Starobrněnské 12“, slaninové škvarečky a perličková cibulka

158,-

doporučujeme doobjednat kynutý knedlík nebo čerstvý domácí chlebový bochánek

Konfitovaná kachna ve vlastním sádle

z Dolní Libochové, dušené červené zelí s vínem a skořicí, bramborové šišky se smaženou cibulkou

238,-

Pečená vepřová žebírka

žebírka v pivní marinádě, vařená kukuřice s máslem, česnekový dip, nakládaná beraní paprika, křen, hrubozrnná hořčice, rozpečený chléb

347,-

Brasírované zauzené žebro

z vepřového boku se švestkovou marinádou, salát Coleslaw s rozinkami a řapíkatým celerem, kremžská hořčice, křen, rozpečený chleba

262,-

Pečené přední vepřové koleno

v marinádě z černého karamelového piva, kysané tuřanské zelí, nakládané okurky a beraní paprika, křen, hořčice, rozpečený chléb

259,-

 

Jídla domácí kuchyně servírujeme do vyprodání specialit, mimo objednávky předem.
Dovolujeme si upozornit naše hosty, že příprava pečeného kolena trvá 40 – 50minut.
Děkujeme za pochopení

Ryba / vegetarián

Grilovaný filet z čerstvého lososa

marinovaný v citrusové soli, pyré z avokáda a limetového creme fraiche, grilovaná zelenina s černou čočkou“ beluga“, pesto z čerstvých bylinek

248,-

Ragú z černé čočky „beluga“

s restovanou cuketou, řapíkem a rajčaty, uzený tempeh, bylinky – vegetarián

146,-

Speciality z grilu a pánve

Grilovaný vepřový kotlet

s vrchním tukovým krytím, restované pečárky s pivem, česnekem a petrželovým máslem, chipsy z domácího sušeného bůčku,

219,-

Smažený česnekovaný řízek

z vepřového hřbetu, bramborový salát

192,-

Grilované kuřecí prsíčko „Supreme“ 

smetanové kroupy s liškami a petrželovým pestem, pečený parmazán

229,-

Grilované kuřecí prsíčko „Supreme“ 

grilovaná cuketa a keříková rajčátka s bylinkovou gremolatou, dijonská máslová omáčka

219,-

Vyzrálé hovězí steaky „čestr“

Steak „STRIPLOIN“z nízkého roštěnce   220,-

Steak „TENDERLOIN“, z hovězí svíčkové 470,-

 

Doporučené přílohy a omáčky ke steakům

Restované fazolové lusky se slaninkou 49,-

Vařené kukuřičné špalíky s máslem 58,-

Pečené brambory „grenaille“ s kmínem 55,-

Smažené bramborové hranolky 42,-

Smetanová omáčka s nakládaným zeleným pepřem a koňakem 45,-

Dijonská máslová omáčka 45,-

Hříbková omáčka s liškami, bílým vínem, smetanou a petrželkou 49,-

Bylinkové steakové máslo 25,-

Deserty

Beermisu

do korblíku s kakaem – máčené piškoty v zredukovaném černém pivu a kávě espresso se šlehaným mascarpone a kakaem

99,-

Moravský větrník

s krémovou karamelovou náplní

49,-

Sezónní dezert

89,-

Domácí zmrzliny

maková s višněmi, karamelová se solí, vanilková, jahodová
/ kopeček

28,-

Přílohy

  • Pečené brambory „grenaille“ s kmínem 55
  • Smažené bramborové hranolky 42
  • Šťouchané brambory 49
  • Vařené petrželkové brambory s máslem 42
  • Bramborový salát 49
  • Restované fazolky se slaninkou 49
  • Vařené kukuřičné špalíky s máslem 58
  • Domácí chlebový bochánek 29
  • Kynutý knedlík 40
  • Dušená hnědá rýže 40
  • Hořčice celozrnná 15
  • Křen z Jívoví 15
  • Česnekový dip z Hostětína 25 ,-
  • Sterilovaný okurek ze Znojma 20
  • Nakládaná paprika z Mutěnic 20
  • Tuřanské kysané zelí 32

JÍDELNÍ LÍSTEK JE K DISPOZICI TAKÉ VE FORMÁTU PDF